Sorular & Cevaplar (kısa kısa)

Arkadaşın ismini paylaşmadan, sizlerin de bilgilenmesi adına Twitter’dan gelen bir kaç soruyu ve verdiğim cevapları buraya taşımak istedim;

SORULAR

Merhabalar,
Öncelikle, sitenizdeki makaleleri okudum ve zihnim açıldı.

Ben zaten sermaye piyasasında aktif olduğum için, benzer konular olması tecrübeye tecrübe kattı

Çünkü bizde de ana tema maliyet-zaman ve sabırdır.

Size aklıma takılan bazı konuları sormak isterim.

1) internet sektörünün çok hızlı geliştiği dönemde domain ticareti daha kolayken, ( mesala bu sektörle ilgilenen sayısı az, alan adı çok, tercih çok, v.s. )
Şuanda bu sektörün zor zamanlar geçirdiğini dusunuyormusunuz.
Yoksa şimdi eskisinden daha mı iyi ?

2) bir pasta var ve herkes bu pastadan pay almak istiyor ,
2022 yılı için geçmişe göre, bu pay küçüldü mü ?
Yoksa yeni pastalar var mı?
Yani bu sektöre emek vermek suan için mantık li mi ?

3) veb3 , metaverse , 5g,bulut , v.s intenret dünyasında yeni bir başlangıç olduğunu düşünürsek,
Ve alan adları tarihe karışma durumu varmidir ?
Domain yerine başka bir durum oluşabilir mı?

4) özellikle e ticaretin, ( sektördeki payı büyük)
İnternet siteleri yerine sosyal ağlara kayması , yada global bir satış sitesinde e mağaza ya dönmesi bu sektörü etkiledi mı?

5) akıllı telefonlarla ortaya çıkan uygulamalar websitelerin tahtını zorluyor mu ?
Yoksa uygulamalar , bir alan adı bulundurmak zorunda mı?

6) makalelerinizde, tarihsel olarak alım satımlarin forum sitelerinde v.b yerlerde pazarlık usulü olduğunu anladım.

Şuanda godady , isimtescil , natro v.s sitelerinde ticaret yapiyormusunuz .

7) 5 sene oncesindeki bu sektörde aktif olarak varlığınız ile 2022 yılında ki varlığınız düşündüğünüzde, hangisi daha keyifli ?

Teşekkürler

CEVAPLAR

Merhaba, konuyu yüzeysel görüp 10 dolara alıp 10bin dolara satmaya çalışan kişiler yüzeysel sorularından belli oluyor.. Borsa’dan gelmeniz konu hakkında çok güzel ön görülerde bulunmanızı ve güzel bir bakış açısı yakalamanızı sağlamış.. Tebrikler.. Zaten yüzeysel sorulara da ben cevap vermiyorum.. Ama sizin bu güzel sorularınıza madde madde cevap vereceğim..

1. Sektör gittikçe büyüyor fakat gittikçe de zorlaşıyor.. Hele dolar kurunun artmasıyla yurt dışında yaşayanlarla ihalelerde mücadele etmek sıkıntılı bir noktaya evrildi.. Sektör hâlâ bakir bir sektör.. Ama haliyle kaliteli domainler kapılmış.. Yüksek maliyetli alımlar yapmak ve daha uzun süre beklemek gerekiyor..

2. Kolay yoldan para kazanayım, 100 adet domain uydurayım 10 dolardan alayım biri gelir alır gibi sığ düşüncelerle kimse ilerleyemez (ki sektöre girenlerin %90 ı güzel bir satış haberi görüp aynen böyle giriyor) Sonra da sermayesini eritip “domain sektörü bitmiş” deyip köşesine çekiliyor.. Aynı şekilde yenileri geliyor.. Kısır bir döngü gibi.. Ama bilinçli girenlerin her zaman ekmek yiyebileceği bir sektör.. Yeter ki bi taraftan bütçe oluştururken bir taraftan da sektör bilincini geliştirsin..

3. Gün gelir alan adı sektörü biter mi bilmiyorum.. Bunu ön görmek elbette zor.. İşte web3 – metaverse – yok uygulamalar falan.. İllaki her bir sektör başka bir sektöre olumlu olumsuz etki ediyordur.. Ama ben şöyle düşünüyorum.. Domainler telefon numaraları gibi.. Bugün rehberimizde yüzlerce telefon numarası kayıtlı ve hiçbirisinin numarasını ezbere bilmiyoruz.. Ama telefon numaraları her zaman var.. Burada 5. sorunun da cevabını vermiş olayım.. Uygulamalar web sayfası bulundurmak zorunda değil ama.. Web de de var olabilmek için domainlerine, sitelerine sahip çıkmak zorunda.. Misal bip uygulamasından sonra gidip yüzbin doların üstünde bir ödeme yaparak (yanlış hatırlamıyorsam) bip*com u satın aldı.. Oradan da uygulamasının tanıtımını yapmak zorunda.. Çünkü büyük bir potansiyeli göz ardı etmek pazarda ciddi sıkıntılar yaratır..

4. Şu anda ciddi ticaretler sosyal ağlarda ya da emağazalarda dönüyor.. n11 – gittigidiyor – hepsiburada – sahibinden vs.. Şu an için trend bu.. Ama kişilerin kendi web sitesini yapmak zorunda olduğunu düşünüyorum.. Şu an için zor bir süreç olsa da .. Hatta şunu da diyebilirim.. Google ev sahipliğinde satış yaparsan bir gün algoritmalarını değiştirerek seni kapının önüne koyabilir.. 1 gün önce ilk sıradaki siten.. 1 gün sonra google de bulunmayabilir.. Ya da emağazalar da satış yapmak için ciddi komisyonlar ödemeli, kurtlar sofrasında rekabete diş geçirmelisin.. Bi gün önce %10 ile listele dediği kategorideki ürünlerini bi gün sonra %25 ile listele.. İşine gelirse rahatlığı var bu mağazalarda da .. Ama sen kendi ürününün reklamını kalitesiyle yapıp, bilinirliğini artırdıktan sonra, bir de kaliteli unutulmayan bir domain ile projeni taçlandırırsan direkt adres çubuğuna seni yazıp, direkt müşterin olurlar.. Ve ipler senin elinde olur..

5. Üçüncü soruda cevaplamıştım..

6. Ben genelnde kendi park sistemimi kullanıyorum.. cizgi.com ama bazı domainlerim halen GoDaddy dedir.. isimtescil ve natro yu tercih etmedim.. Yerli piyasada kendi park sistemim.. Yabancı piyasada dan*com – sedo*com – uniregistry*com vb. platformları kullanıyorum..

7. Keyif olarak şu an keyifli.. Belli bir portföy seviyesi yönünden.. Satış rakamınları yönünden falan.. Ama bakıldığı zaman 5-10 yıl öncesinde de alım gücü (dolar kurunun ciddi etkisi) kaliteli alan adlarının maliyetlerinin daha düşük olması açısından da portföy oluşturma adına 5-10 yıl öncesi tabi ki daha keyiflidir..

Rica ederim, başarılar..

Hakkında AfMeSu

Domain Biliçlendirme Platformu

Kontrol Et

İhale Deneyimi

NJ’de satışa çıkardığım; 15 domainden 13 adedi satıldı.. Şu ana kadar 10 tanesinin ödemesi yapıldı.. …