Alt alan adları (subdomainler), ikinci seviye alan adı olarak kabul görürler. Örnek vermek gerekirse, yildirim.net birinci seviye alan adı (TLD: Top Level Domain) iken, okan.yildirim.net ve alanadi.yildirim.net birer alt alan adıdır. Ayrıca www.yildirim.net de aslında bir alt alan adıdır. Alan adı yildirim.net, www ise alt alan adıdır. Kısaca, alt alan adları iç ilişkilerde özgür, dış ilişkilerde alan adına bağlıdır denebilir.
Dikkat edilmesi gereken bir husus da, yildirim.com.tr’nin alt alan adı olmadığı, gerçek bir alan adı olduğudur. Çünkü com.tr, bir alan adı değil, ülkemize atanmış özel bir uzantıdır. Tabii bunları, alt alan adı veren sitelerle karıştırmamak gerekir.
Alt alan adları bazen, kendilerine ait ip adresleri olan sunucuları ayırmak için de kullanılır. Bu tür durumlarda alt alan adı yerine makine, sunucu adı da kullanılır. Bu uygulamayı, büyük resim ya da dosya paylaşım sitelerinde sıkça görebilirsiniz.
Alt alan adları bazen, aynı içeriği barındırırlar. Bu uygulama çoğunlukla, yüksek ziyaretçi sayısı bulunan sitelerde görülmektedir. Amaç, ziyaretçinin ip adresine göre veya rastgele, farklı sunucuları devreye sokarak, sunucuların yükünü dengelemektir. Örneğin, Türkiye’den giriş yapan bir ziyaretçi, www2.domain.com alt alan adının sunucusundan veri çekerken, Almanya’dan giren ziyaretçi, www7.domain.com alt alan adının sunucusundan veri çeker. Burada önemli olan, sunucuların rahat hizmet vermesini sağlarken, aynı içeriği sunmaktır. Tabii, farklı dillerde yayın yapmak için de bu uygulama kullanılabilir.
Alt alan adlarının asıl kullanım amacıysa, ana sitenin düzenini sağlamaktır. Özellikle büyük sitelerde alt alan adları, kategori olarak kullanılırlar. Örneğin news.yahoo.com, yahoo.com’un haber kategorisidir. Tabii ki aynı kategorilendirme, yahoo.com/news şeklinde de yapılabilirdi. Ancak, birazdan bahsedeceğimiz SEO öneminin dışında, popüler olan kategoriye özel sunucu atamak için, alt alan adlarıyla kategorilendirme yapmak daha mantıklıdır.
Alt alan adlarını, alan adlarından ayıran bir özellik de, ücretsiz olmalarıdır. Nadir sayıdaki barındırma servislerinin dışında çoğu barındırma firması, alan adına sınırsız alt alan adı atanmasına, ücretsiz olarak izin verir.
Alt alan adlarının SEO (arama motoru uyumluluğu) konusundaki önemi ise, ispatlanamayan bir konu olduğu için belirgin değildir. Diğer bir çok SEO prensibinde olduğu gibi, site kategorilerini klasörler yerine alt alan adları şeklinde kullanmanın önemini, mantık yürüterek anlayabiliyoruz. Bunları listelersek:
* Alt alan adlarına diğer sitelerden link verilme şansı, klasörlerden fazladır. Çünkü link veren, doğrudan ulaşımı amaçlar.
* Dizin sahipleri ya da editörleri (dmoz dahil), alt alan adlarını kabul etmekte daha esnek davranırlar. Çoğu dizin sahibi klasör ya da alt sayfa kabul etmezken, alt alan adını kabul edebilmektedir.
* Google’ın gözünde her sayfanın kendine ait değeri vardır ve bu değer, ilişkili alt sayfalardan da beslenir. Örneğin klasör şeklinde kullanılmış yildirim.net/seo kategorisinde bulunan bir yazının yildirim.net/seo/ic-sayfa.html olduğunu düşünelim. Bu durumda iç sayfa, kategorinin değil, ana sitenin kategorisi olarak düşünülebilir. Çünkü htaccess gibi uygulamalar sayesinde artık, istediğimiz gibi adresleri düzenleyebiliyoruz. Google da riske girmeyip, tüm değeri ana siteye verebilir. Ancak aynı sayfa alt alan adında olsaydı, seo.yildirim.net/ic-sayfa.html olacaktı ve açıkça gözükeceği gibi, alt alan adının alt sayfası olacaktı.
* Ziyaretçinin alt alan adını adres bara yazarak girme ihtimali, klasörü adres bara yazarak girme ihtimalinden yüksektir.
Görüldüğü gibi, çok keskin hatlarla alt alan adları ile klasörleri ayıramasak da, hem düzen, hem de basit mantık yürütmelerinde alt alan adı öne çıkıyor.
Sıkça sorulan sorulardan birisi de, asıl sitenin yildirim.net olarak mı, yoksa alt alan adı olan www.yildirim.net olarak mı kullanılması gerektiğidir. Bu 1,5-2 yıl öncesine kadar bir sorundu çünkü Google, iki sayfayı ayrı olarak algılayabiliyor, hem Pagerank hem de sıralamalarda farklı değerler verebiliyordu. Ancak artık, ikisininde de aynı içerik kullanılıyorsa, www şeklindeki kullanımı tercih edip, değerleri topluyor. Ayrıca Google Webmaster Araçları sayfasından, hangi seçimin tercih edildiğini de webmastera soruyor. Bu ayarı yapmak ya da yapmamak tamamen webmasterın elinde. Eğer iki kullanımda farklı içerik yayımlıyorsanız, bu ayarı “yildirim.net şeklinde kullan” olarak belirtmek önemlidir.
Son olarak, alt alan adı atamalarındaki temel sorundan bahsedelim. Bazı barındırma firmalarında alt alan adı atadığınızda hemen aktif olurken, bazılarında aktif olmayabiliyor. Bu tür durumlarda alan adı panelinizdeki ayarlara girip, alt alan adına A record atamak gerekir. Panele girdiğinizde www için atanmış bir ip görürsünüz. Siz de benzerini yeni alt alan adınız için oluşturup, aynı ip’yi belirtebilirsiniz.