Domain Satış Değeri
Domain bilincini oluşturmak, bütçe ayarlamak, kaliteli alan adı bulmak, alan adlarını pazarlamak zaten sektör için ayrı ayrı bir iş niteliğindeyken, domain satış değerini belirlemek de ciddi öneme sahip bir konudur. Ancak; maalesef bir o kadar ihmal edilen bir konudur.
Alan adlarını değerleyen çeşitli çevrim içi araçlar mevcuttur ancak; özellikle Türkçe domainlerde bu araçlar doğru değerleme yapamamaktadırlar. Kısa ve İngilizce domainler için bir nebze akıl verebilmektedir ancak; yeterli değildir.
Aslında değer kriterlerinden önce, değerleme hatalarını önümüze dökmek gerek.
Tek Kritere Bakılarak Oluşturulan Fiyatlar
Öncelikle tek bir kriter hiçbir şey ifade etmez, bunu aklınızın bir köşesine yazın. Tek bir veriye bakılarak ne domain alınır, ne domain satılır. O yüzden alan adınıza hakim olma adına belli başlı kriterleri bilmeniz gerekir.
Sadece maliyet değil elbette; bu hatanın içinde yer alan kalemler ama bu konuyu en iyi ifade eden örnek, maliyet örneği olacaktır herhalde.
Eğer satıcı sektöre hakim değil ise; zaten baz aldığı tek kriter maliyeti oluyor. Bu da ciddi bir fiyat hatasına sebep oluyor. Yüksek maliyetli alınan vasat bir domain zaten daha yüksek rakam istenerek satılamıyor, düşük maliyetli alınan kaliteli bir domain çok daha yüksek rakamlara satılabilecekken, ucuz denebilecek rakamlara satılabiliyor.
Kısa Domainler ve Yerli Piyasa
Kısa domainlerde sadece yerli piyasa değil, yabancı piyasa da incelenmelidir. Çünkü; yerli piyasada dar anlamlı bir domain, uluslararası alanda daha değerli bir hal alabilir. Sizin iç piyasada satmak için aldığınız kısa bir domain dış piyasa için daha fazla bir önem arz edebilir ve sizi çok daha mutlu edecek teklifleri görebilir.
Zaman
Unutmayın, domain alıcısına satılır. Bu alıcının da ne zaman kapınızı çalacağı hiç belli olmaz. Özellikle hedefiniz enduser ise… Bu bağlamda da elinizi güçlü tutma adına uzatma maliyetlerine dikkat etmeniz gerekir. Yatırımcıya uygun rakamlara satmak yerine, son kullanıcıları hedef alacak alımlar yapıp ona göre fiyatlar belirlenmelidir. Süreyi kısıtlı tutarsanız satışta belirlediğiniz rakama satma olasılığınız düşecektir. Fiyatı iyi belirleyip, son kullanıcının kapınızı çalmasını bekleyebilir, ya da siz pazarlama faaliyetlerinde bulunabilirsiniz.
Değerleme Kriterleri
Peki, domain satış fiyatlandırmasında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Kısaca akla gelenleri yazacak olursak; domaininizin anlamı, sektörünün büyüklüğü, arama motoru verileri, uzantısı, uzantı doluluk oranları, uzunluğu, marka durumu, rekabet durumu, geçmişi, iç ve dış piyasa analizi… vb. bunlar gibi çeşitli kalemleri irdeleyerek çok daha mantıksal rakamlar belirlenebilir.
Unutmayın ki; hiçbir satıcı değerli bir ürünü değerinden aşağı satmak istemez ve hiçbir alıcı da ürüne değerinden fazla vermek istemez. Satıcı ne kadar dikkat ediyorsa bu değerleme konularına alıcı da o denli dikkat etmelidir.
- Domainin Anlamı: Sektörü direkt yansıtan, ek almamış, jenerik, olumsuz ifade içermeyen domainler satış rakamınızın değerini artıracaktır.
- Sektörün Büyüklüğü: Sektörün büyüklüğüne paralel, alan adının değeri de paralelinde artacaktır. Haber, Sağlık, Kozmetik, Eticaret, Turizm vb. sektörler büyüklüklerine paralel kaliteli domainler için ödeyecekleri bedeller de artacaktır.
- Arama Motoru Verileri: Arama motorlarında trend durumu, aranma hacmi, Adwords verileri, Adsense gelirleri vb. arama motoru verilerinin yüksek olduğu domainler de, domain satış değerini pozitif yönde etkileyecektir.
- Uzantı: Uzantı deyince ilk akla gelen tabiki .COM, yanına yaklaşabilen bir uzantı olmadı ama; tabi alternatifler de değerlendirilebilir. Sırasıyla com-net-org domainin değerini değiştirir. Yerel bazda com.tr ler de tercih edilen bir uzantıdır. Marka devri ile satışı mümkündür. Uzantının .COM olması satış rakamınızın değerini artıracaktır.
- Diğer Uzantıların Doluluk Oranı: Diğer uzantılar dolu ise; sizdeki uzantının önemi artacaktır. Hele uzantınız .COM ise çok daha değerlenecektir.
- Uzunluğu: Kısa domainler daha akılda kalıcı ve markalaşabilir olduğu için tercih sebebi oluyor.
- Marka Durumu: Markalaşmaya müsait domainlerin değeri daha fazladır.
- Rekabet Durumu: Rekabeti çok olan bir sektörde sektörü yansıtan ana kelimelerden oluşan kaliteli domainlerin değeri, diğerlerine oranla daha fazla oluyor.
- Geçmişi: Temiz bir geçmişe sahip domain aranması normal, kötü kullanım domainin değerini düşüren bir faktör.
Kısa kısa değinilen bu kriterler ile üç aşağı beş yukarı elinizdeki alan adını satmak için bir rakam oluşmuş oluyor. Satıcıya gelen müşteri fiyatı sorduğunda satıcı; “teklif ver” derse olayın ciddiyetsizliği anlaşılır, bu “teklif ver” ibaresi alıcı için olumsuz bir ifadeye tekabül eder. Rakamınız belli ise, buna birazcık pazarlık payı koyarak söyleyebilirsiniz. Minimum satış rakamınızı somut verilerle belirlemişseniz ve kaliteli bir domaine sahipseniz, o domainden zarar etmek için epey uğraşmanız gerekir.
Domaininiz İçin Belirlediğiniz Fiyata Domaini Nasıl Satarsınız?
Bu konuya da ufaktan değinmek istedim makalenin sonunda…
- Domain bilinci ile kaliteli domaine yatırım.
- Elinizdeki bütçeyle alınabilecek en iyi domain.
- Yukarıda kaleme aldığımız belli başlı kriterlerle belirlenen domain için uygun fiyat.
- Pazarlama.
- Zaman.
bu kriterlerden sonra 2 hususa dikkat etmenizi önerebilirim.;
Her domain benzersizdir.
100X e domain satabilmek için 99X i reddedebilmeniz gerekir.
Uğur ATA – Domain Investor
ugur.net
KAYNAK: https://blog.natro.com/domain-satis-degerini-nasil-belirlersiniz/