Yeni Başlayanlar İçin Escrow.com

Escrow, Türkçe’de “Belli şartlar karşılanıncaya kadar malın üçüncü bir şahsın kontrolü altında tutulması”  anlamına gelmektedir. Escrow.com‘da sadece bu işi yapan Dünya’daki en güvenilir sistemlerinden biridir. Ülkemizde bazı e-ticaret sitelerinde Escrow.com’a benzeyen güvenli ödeme sistemleri bulunmaktadır. Bütün bu sistemler aynı mantığa dayanarak çalışmaktadır Alıcı ödemeyi Escrow servisi veren şirkete yapar, ödeme bu şirket tarafından alındıktan sonra satıcı ürünü veya alan adını alıcıya gönderir veya transfer eder. Alıcı ürünü sorunsuz olarak aldıktan sonra, Escrow servisi veren şirkete ürünü aldığını bildirir ve Escrow servisi veren şirket ödemeyi satıcının banka hesabına yatırır. Bu kolay gibi gözüken fakat çok riskli ve zahmetli olan iş için de belirli oranlarda komisyon alır.

Ülkemizde e-ticaret sitelerinde kullanılan ödeme yöntemleri dışında bu sisteme benzeyen ve sadece bu işi yapan bir firma bulunmamaktadır. E-ticaret sitelerinde de %5 ile %15 arasında değişen ve genellikle de çok yüksek miktarlarda komisyon oranları kullanılmakta ve sadece o siteye özgü alışverişler için bu sistemler kullandırılmaktadır.

Alan adı piyasasında, özellikle ilk defa alışveriş yapacak olan bireyler/şirketler veya güvenliğe çok önem veren ve kendini garantiye almak isteyenler Escrow servisi kullanma taraftadır. Bu hususta da Dünya’da en çok tercih edilen şirket Esrow.com’dur. Amerika menşeili bu şirket, Amerika’da akla gelen her türlü alışveriş için, araba alım satımından, alan adı alım satımına kadar kullanılmaktadır.  Geçtiğimiz aylarda Escrow.com 1.000.000.000 USD (Bir milyar dolar)den fazla para akışı gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Ülkemizde de alan adı sektörü çok hızlı gelişmekte, hem son kullanıcıların hem de alan adı işini yapan şirket ve bireylerin bilinci hızla artmakta ve market hızla büyümektedir. Artık bir çok platformda her hafta  Türkçe alan adı satışları görebilmek mümkündür. Fiyatları çok yüksek olmayan alan adı satışlarında veya bilinen platformlarından alan adı alırken kredi kartı, PayPal veya havale yöntemleri kullanılabilir. Fakat, alan adı sektörüne yabancı olan birisi için veya çok yüksek meblağlardada alışveriş yapanlar için  ya da tanınmayan birisinden/şirketten yapılan alışverişlerde bu gibi ödeme yöntemlerine göre çok daha güvenli ödeme yöntemleri aranmaktadır.İşte tam burada Escrow.com karşımıza çıkıyor.

Escrow.com’a üye olmak, kullanmak çok kolay ve komisyonu bu gibi servislere oranla çok düşüktür. Örneğin, 100.000USD‘lik bir alışverişte Escrow.com’un alacağı komisyon sadece 890 USD’dir. Sözü daha fazla uzatmadan Escrow.com’a üyeliğine ve kullanımına geçelim.

Anasayfa da üyelik için “register” butonuna tıklamanız gerekiyor:

Daha sonra karşınıza, doldurmanız gereken üyelik formu çıkacak:

“Confirm” yani “onayla” butonuna tıkladıktan sonra, karşınıza bilgilerinizi son bir kez kontrol edip onaylamanız için aşağıdaki ekran çıkıyor:

Bilgilerimizi onayladık ve üyelik işlemimiz sona erdi. Üye olurken dikkat etmeniz gereken hususlar:

* Verdiğiniz e-posta adresinin doğruluğuna dikkat edin çünkü bütün uyarı, ödeme vb. ile ilgili bilgilendirmeler bu e-posta adresiniz gönderilecek.

* Eğer şirket adına üyelik açtıysanız faturanızın şirket adına kesilmesi için gereken kutucuğu işaretlediğinizden emin olun.

* Şifrenizi güvenliğiniz açısından, doğum tarihi, ardışık sayılar vb. karakterler kullanmadan oluşturun.

Peki Escrow.com nasıl çalışır?

Eğer işlemleri siz başlatacaksanız:

* E-posta adresinizi ve şifrenizi yazarak hesabınıza girdikten sonra sol üst köşede “Start a new transaction” yazısının altındaki “start” butonuna tıklıyoruz.

* “Type of transaction” bölümünden “domain name” i seçiyoruz.

* “Your Role” bölümünden alıcı isek (buyer), satıcı isek “seller” seçiyoruz.

* “Transaction Title” a istediğiniz bir başlık yazabilirsiniz (bu genellikle alan adının kendisi olur)

* Bir alttaki kolona karşı tarafın e-posta adresini yazmanız gerekiyor (Karşı tarafında Escrow.com’a üye olması gerekiyor).

* Bir altta Escrow.com komisyonunun kimin tarafından ödeneceği belirtiliyor. Bu bölüm alıcı(buyer) ile satıcı(seller) arasında varılan anlaşmaya göre işaretlenecektir.

* Bir alttaki “domain name type” bölümünde sadece alan adı sattığınız için “without content” kısmını işaretliyoruz.

* “Length of inspection period” transfer bittikten sonra Escrow.com’un da transferi onaylama süresi olarak adlandırılabilir. Genellikle 3 gün olarak belirlenir.

* Daha sonra “continue” devam butonuna tıklanır.

* Bir sonraki sayfada eğer alıcı iseniz ödeme yönetiminizi (kredi kartı veya havale) seçmeniz gerekiyor. Eğer ödenmesi gereken rakam 5.000 USD’den büyükse otomatik olarak “Havale” yöntemi seçili geliyor.

* Kredi kartı ile ödeyecekseniz, kredi kartı bilgilerinizi girdikten sonra, Escrow.com güvenlik açısından size “credit card authorization form” (Kredi kartı onay formu) doldurmanızı ve bu formu support@escrow.com’a e-posta olarak yollamanızı veya form üzerinde belirtilen fax numarasına, transaction title, salın alınan alan adı belirtilerek faxlamanız gerekiyor.

* Havale ile ödemenizi yapıyorsanız, Escrow size havale için gerekli hesap bilgilerini sağlıyor. Ödemeyi yaptıktan sonra, Escrow.com hesabınıza girip ödemeyi yaptığınızı bildirmeniz, ve yine support@escrow.com adresine transaction title ve alan adını e-posta olarak göndererek bilgilendirmeniz gerekiyor.

 

Son olarak dikkat edilmesi gereken adımları sıralayalım:

* Üye olurken Escrow.com’a verdiğiniz e-posta  adresinize dikkat edin, sık kullandığınız bir adres olsun.

* Üye olurken, güvenlik açısından güvenli bir şifre belirlemeye çalışın.

* Escrow.com komisyonunun nasıl ödeneceği konusunda fikir birliğine varın.

* Ödemeyi yaptıktan sonra, Escrow.com’a gerekli belgeleri göndermeyi ve ödemenin yapıldığına dair e-posta yollamayı unutmayın.

* Mutlaka ve mutlaka, alan adı transferi tamamlandıktan sonra, transferin bittiğini belirtin.

Hakkında AfMeSu

Domain Biliçlendirme Platformu

Bir Yorum

  1. uyanmaya az kaldı, günaydın diyecekler sonradan kafalarını duvarlara vuracaklar vol 01 Adana, selamlar 🙂