IDN ve Türkçe Karakterli Domain Nedir.?

Internationalized Domain Names
(Uluslararasılaştırılmış Alan Adları)

IDN nedir?

IDN yani Uluslararasılaştırılmış Alan Adları, yerel dildeki karakterleri de içerebilen alan adlarıdır. Bugüne kadar internette kullanılan standart alan adları çok kısıtlı bir karakter kümesini olan a-z, A-Z, 0-9 ve ‘-’ den oluşuyordu.
Bu kısıtlamalar, kişinin kendi dilinde alan adları almasına büyük oranda engel teşkil ettiğinden dolayı IDN standartları oluşturuldu.

IDN nasıl işler?

IDN standartları, var olan alan adı sistemini yeniden tasarlamaya yönelik değil, yalnızca genişletmeye yöneliktir. Alan adlarını birbirine dönüştürecek algoritmalar sunarak yerel dillerdeki Unicode karakterlerden oluşan bir alan adını, standart ASCII karakterlerinden oluşan ve “PUNYCODE” olarak da anılan bir alan adına dönüştürebilir veya ASCII hali verilmiş (Punycode olarak verilmiş) bir IDN alan adını Unicode karakterlerden oluşan hale çevirebilir. IDN destekli bir tarayıcıya örneğin türkçeisimtescil.com yazdığında, tarayıcı IDN standartlarında belirtilen algoritmaları kullanarak bu alan adının ASCII karakterlerinden oluşan halini bulur ve DNS sorgulamasında sıradan bir alan adını sorgulanır.

Bu nedenle, örneğin uğurata.com alan adı tescil edildiğinde aslında xn--uurata-35a.com şeklindeki punycode alan adı tescil edilmiş olur. Bu alan adını barındıran sunucu ve DNS sunucu da bu alan adını kendi yapısında ‘xn--uurata-35a.com’ olarak saklar.

IDN’in amacı nedir?

IDN’in amacı, mevcut sistemde tescil edilemeyen Türkçe karekter ve diğer ülkelerin kendi dillerindeki özel karakterleri içeren alan adlarının da tescil edilebilmesini sağlamaktır. Özetle IDN, kullanılmakta olan DNS alt yapısına ve internet standartlarına ek bir yük getirmeden, onlaarın üzerine bir katman olarak çalışır.

Hakkında AfMeSu

Domain Biliçlendirme Platformu

Kontrol Et

Rekabet Gücünüzü Artırmak için Alan Adı

Her ne kadar internet denilince akla “uçsuz bucaksız bilgi ağı” gelse de, internet ayrıca “uçsuz …